Hoe moet ik mijn cv-ketel bijvullen? (Stappenplan)
Wanneer heeft u de cv-ketel in uw woning voor het laatst bijgevuld? Onder het bijvullen van de cv-ketel verstaan we het toevoegen van water aan het verwarmingssysteem in huis, om zo voor voldoende waterdruk op de leidingen te zorgen. Op deze pagina leest u meer over het belang van de juiste waterdruk. Ook legt onze loodgieter uit Nijmegen u stapsgewijs uit, hoe het bijvullen van de cv-ketel in z’n werk gaat. Het is een relatief eenvoudige klus, die u zelf uit kunt voeren!
De cv-ketel bijvullen is noodzakelijk op het moment dat de drukmeter op de cv-ketel een waterdruk aangeeft van minder dan 1.5 bar. De waterdruk moet altijd tussen de 1.5 en 2.0 bar zitten.
Waarom moet ik de cv-ketel bijvullen?
Naarmate de druk op de waterleidingen in huis afneemt, kost het de cv-ketel meer moeite om het warme water rond te pompen richting de radiatoren of door de vloerverwarming. Dit betekent dat u meer energie verbruikt om uw woning te verwarmen, dan eigenlijk noodzakelijk is. Bij jonge modellen is het voldoende om de cv-ketel eens per jaar bij te vullen. Heeft u een ouder model cv-ketel? Kijk dan zeker twee keer per jaar of het bijvullen van het systeem al noodzakelijk is. Vaak duurt het niet meer dan 15 tot 20 minuten, waarmee u veel energie kunt besparen.
Stappenplan: een cv-ketel bijvullen
Onderstaand stappenplan vertelt u stapsgewijs hoe u de cv-ketel zelf bij kunt vullen. U heeft hier een vulslang, een waterpomptang en een emmer voor nodig. Ook kan het handig zijn om een handdoek bij de hand te houden.
Stap 1:
Zet de thermostaat in huis op een lage temperatuur, zodanig dat u zeker weet dat de thermostaat afslaat. Denk aan een temperatuur van 10 tot 15 graden. Wacht vervolgens zeker 15 minuten.
Stap 2:
Haal de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact, wanneer het een oud model met analoge drukmeter betreft. Bij nieuwe modellen met een digitale drukmeter kunt u de stekker in het stopcontact laten zitten.
Stap 3:
Ga op zoek naar de waterkraan die zich het dichtst bij de cv-ketel bevindt.
Stap 4:
Sluit de vulslang aan op de kraan en draai deze stevig aan. U wilt voorkomen dat de slang los kan schieten tijdens het vullen van de cv-ketel.
Stap 5:
Laat de vulslang vollopen met water, voordat u deze aansluit op de cv-ketel. Als de slang gevuld is, kunt u de kraan weer sluiten.
Stap 6:
Sluit de gevulde vulslang aan op de cv-ketel. U hoeft de vulkraan nog niet te gebruiken.
Stap 7:
Draai nu de kraan open om vervolgens ook de vulkraan open te draaien. Doe dit niet andersom, om te voorkomen dat er veel lucht in het systeem komt.
Stap 8:
Wacht nu tot de waterdruk tussen de 1.5 en 2.0 bar ligt. Draai vervolgens de vulkraan als eerste dicht en sluit daarna ook de waterkraan.
Stap 9:
Haal de vulslang van de vulkraan en houd hier een emmer onder. Het voorkomt dat er water uit de slang lekt. Haal de slang ook los van de waterkraan.
Stap 10:
Voorkom dat er lucht in het systeem blijft zitten, door de radiatoren stuk voor stuk te ontluchten. Op internet vindt u instructies voor het ontluchten van radiatoren.
Hulp bij de cv-ketel bijvullen van een loodgieter
Vindt u het lastig om de cv-ketel zelf bij te vullen? Schakel de hulp in van onze loodgieter uit Nijmegen. Deze beschikt over de kennis en ervaring om de cv-ketel weer van de juiste waterdruk te voorzien. Vaak wordt de cv-ketel standaard bijgevuld, wanneer u onderhoud aan het systeem uit laat voeren. Zo kunt u weer enige tijd vooruit! Neem contact met ons op, zodat we een afspraak in kunnen plannen.
[/av_textblock]